Lees hier de verhalen van de apen achter onze bieren.

Kalia

Kalia is een westelijke Hoelok Gibbon en zij onderhield een bijzondere band met de bevolking van Ketatong in India. In het wild leven gibbons in sterke familiegroepen. Omdat Kalia de enige gibbon was in Ketatong zocht ze het gezelschap op van mensen. Ze paste zich aan de gemeenschap aan, waarin ze een zeer geliefd lid werd.

De Hoelok Gibbon is de enige mensaap van India, helaas is het een ernstig bedreigde diersoort. Deze acrobaten van de bossen zijn te vinden in het Noord-Oosten van India. De grootste bedreiging wordt gevormd door aantasting van het leefgebied en door jacht op deze apen.

De westelijke Hoelok Gibbon staat op de IUCN-lijst van de 25 meest bedreigde primatensoorten ter wereld.

Wij doneren een deel van de winst van de Kalia IPA aan het Gibbon Conservation Center.

Bekijk het hele verhaal van Kalia op Youtube

Semeru

Semeru was in 2011 de eerste in een dierentuin geboren en grootgebrachte mannelijke Sumatraanse orang-oetan die werd teruggezet in de wildernis. Daarmee schreef Semeru geschiedenis. Hij heeft 17 maanden in het wild had geleefd, toen een beet van een slang hem helaas fataal werd.

De Sumatraanse orang-oetan is een ernstig met uitsterven bedreigde orang-oetan die van nature in het tropisch regenwoud op het Indonesische eiland Sumatra voorkomt. De belangrijkste bedreiging is het verlies van leefgebied door ontbossing, voornamelijk voor houtwinning. In de laatste 75 jaar is de populatie met 80% gedaald.

De Sumatraanse orang-oetan staat op de IUCN-lijst van de 25 meest bedreigde primatensoorten ter wereld.

Wij doneren een deel van de winst van de Semeru Red Ale aan het Sumatran Orangutan Conservation Program.

Bekijk hier een kort filmpje van Semeru in het wild: Youtube

Tocon

In het noordoosten van Peru ligt de regio San Martin: één van de mooiste delen van het Peruviaanse Amazonegebied en het leefgebied van de San Martin titi. De San Martin titi is één van ’s werelds meest bedreigde apensoorten.

Tot 2014 behoorde het leefgebied van de San Martin titi tot de gebieden waar wereldwijd de meeste ontbossing plaats vond. Gevolg hiervan is dat het leefgebied dat nog over is, verdeeld is geraakt in verschillende stukjes. Zo is contact tussen verschillende populaties onmogelijk geworden en dat maakt de diersoort nog kwetsbaarder. In 2012 is de San Martin titi dan ook op de lijst komen te staan van ’s werelds 25 meest bedreigde primaten.

Tijd voor verandering dus. Daarom is Proyecto Mono Tocón opgericht. Deze organisatie zet zich in om de biodiversiteit in Peru te behouden, met focus op de San Martin titi. Wij doneren een deel van de winst van de Tocon Session Black IPA aan deze organisatie.

Sneeuwvlokje

Sneeuwvlokje was een albino gorilla die gehouden werd in het Parc Zoològic de Barcelona. Het dier was de enige albinogorilla waarvan het bestaan bekend was. Sneeuwvlokje werd halverwege de jaren 1960 geboren in Equatoriaal-Guinea. Als jonge aap werd hij gevangen in de omgeving van Nko; zijn moeder was door de jager gedood.

Ondanks het totale verbod wordt er nog altijd op gorilla’s gejaagd voor het vlees. Het dier wordt ook nog altijd illegaal gedood omwille van hun zogenaamde helende krachten volgens de traditionele geneeskunde. Jagers pakken er bovendien graag mee uit als jachttrofee of vangen het dier om als huisdier te verkopen. Al deze illegale praktijken zorgen ervoor dat de gorilla ernstig bedreigd is.

De Gorilla Stichting Nederland zet zich vanuit Nederland in voor het behoud van gorilla’s en hun leefomgeving in Centraal Afrika. Wij doneren een deel van de winst van de Sneeuwvlokje Weizen aan deze stichting.

 

Washoe

Washoe was de eerste chimpansee die door middel van de gebarentaal (American Sign Language) leerde communiceren. Washoe leefde in het Chimpanzee and Human Communication Institute (CHCI) van de Central Washington University in Ellensburg (Washington). Washoe leerde ongeveer 350 tekens en leerde haar geadopteerde zoon Loulis ook enkele tekens.

Voor ons staat Washoe symbool voor hoe dicht chimpansees bij ons mensen staan, hoe intelligent deze dieren zijn en hoe wij anders met deze dieren om moeten gaan. Want tot op de dag van vandaag worden deze dieren nog op veel plekken in gevangenschap gehouden en gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. 

Wij doneren een deel van de winst van de Washoe Saison aan het LWIRO Primates Rehabilitation Center in Congo.